Så här kodar jag + 5 designtips

Tänkte visa lite hur det ser ut och hur jag tänker när jag kodar och gör en design! En liten behind the scenes helt enkelt. Håller ju på att göra en ny, mobilanpassad design hit så det passar utmärkt.
 
Ritar.
Inte för hand, men i huvudet. Bestämmer i stora drag hur den ska se ut, strukturen liksom. Benstommen. Fundamentet. Skelettet. Och det är när jag har den bilden klar i huvudet designen kan börja ta form! Det är svårt att koda utan att ha något att gå efter - speciellt när man kodar responsivt, om ni förstår. Som att bygga ett hus men inte veta vart ytterdörren ska vara eller hur köksgolvet ska se ut förrän det är inrett och klart. 
 
Tips nummer 1: Börja jobba i rätt ände. Ha en plan och tänk innan du sätter igång, det är lättast!
 
Skelett.
Görs med hjälp av simpla koder, inga märkvärdigheter. Boxar i alla möjliga färger; röda, gröna, blåa och gråa som representerar meny, inlägg, header, bakgrund och så vidare. Fult blir det! Hehe. Men varför så färgglatt? Jo, för att det är enkelt att hålla på med bredder och marginaler om bakgrunden på de olika elementen skiljer dem åt. Svårt att snabbt avgöra vart gränsen mellan inlägg och sidomeny går till exempel om allt är vitt.
 
Tips nummer 2: Låt saker och ting vara i olika färger under arbetets gång! Underlättar mycket.
 
Typsnitt.
Efter att bredder är satta, fortsätter jag med typsnitt. Feelingen och designens personlighet sitter i typsnitten, därför reder jag ut de frågetecknen innan jag fortsätter med något mer väsentligt. Här brukar jag googla på härliga kombinationer eller använda kombos jag redan vet ser bra ut tillsammans, beroende på vad jag är ute efter. Försöker hålla mig till webbsäkra typsnitt eller i alla fall ange det som ett andra alternativ. Importerar oftare typsnitt nu, eftersom de flesta - enligt mina erfarenheter - sitter vid enheter där det fungerar. Ni får rätta mig om jag har fel. :-) 
 
Tips nummer 3: Använd endast kombinationer om två typsnitt per design. Ett tredje är okej i undantagsfall, såsom i header.
 
Sneak-peak på min kommande design.
 
Funktioner.
När typsnittet är på plats är det dags för funktioner och finesser. Så som att man ska kunna klicka på en "äldre inlägg"- knapp för att ladda fram fler inlägg. Kanske att headern ska bestå av ett bildspel. Eller något annat, vad vet jag.
 
Tips nummer 4: Någon finess kan piffa upp en annars ganska tråkig design. Kanske en egen gillaknapp som passar med just din design?
 
Finliret.
Sist jobbar jag med detaljerna. Detaljerna gör så mycket! Här brukar jobbet med färgteman komma in i bilden. Kanske om det ska vara ikoner någonstans eller bilder som fyller ut designen lite så är det dags i detta skede!
 
Tips nummer 5: Hitta en balans. Svårt, jag vet! Designen får inte se för plottrig ut men ska samtidigt ha "det lilla extra" och inte se halvfärdig ut. Här gäller det bara att testa sig fram och känna efter. Låt designen ta tid!
 
Fråga till er: Vad skulle ni vilja se härnäst i designskolan?Kommentarer

Kom ihåg


Trackback