#1 på min önskelista

Jag har letat en perfekt kaktus i cirka ett år nu, har jag hittat någon? Nej. Går det bra? Nej. 
Ni vet, när man verkligen vet hur man vill ha det är det svårt att släppa det och köra på något annat. Vilket resulterat i att det är väldigt tomt där just nu, i mitt fönster. Har en lampfot, längre har jag inte kommit. Trodde jag kom längre när jag införskaffade en stooor glödlampa med trådar i ni vet till min lampfot, retrokänsla, men det visade sig att jag köpt en lampa med för stor sockel, fick tag i en E27 istället för en E14. Attans otur. Så nu är jag tillbaka på ruta 1 igen, eller -1.
 
Men tillbaka till ämnet, vet ni hur svårt det är att hitta en kaktus som är perfekt? Jag vill ha en sådan man tänker på när man tänker på en öken. Öken kaktus, som påminner om ett träd liksom. Inte en boll, inte för liten, inte för stor, inga blommor liksom utan en öken kaktus. Jag har kollat på internet, letat i fysiska affärer i olika städer men icke sa nicke. Jag verkar aldrig någonsin få bli med kaktus. Vet någon var man kan hitta en sådan jag tänker på? Skulle verkligen bli glad!
 
 


Designskola: Meny som täcker skärmen

Här ovan på bilden ser ni vad inlägget kommer handla om, alltså hur man får menyn att täcka skärmen på bredden istället för att det ska saknas en bit på vardera sida om menyn! Visar med hjälp av min egna nuvarande design och med hjälp av bilder. 
Precis som med allt inom html & css går problem att lösa på alla möjliga vis. Men såhär brukar jag gå till väga!
 
Låt oss börja med att förstå vad wrapper egentligen är för något. Wrapper betyder ungefär omslag på engelska och alla element (= objekt, såsom sidomeny, header, content osv.) "bör" ligga inom den för att det ska se så bra ut som möjligt för så många som möjligt, eller hur?
Utan wrapper skulle kanske mina inlägg ligga mer åt vänster samt sidomenyn mer åt höger för vissa och tvärtom för andra. Det vi vill åstadkomma i detta läget är att menyn inte ska vara beroende av någon wrapper, vilket vi ordnar genom att lägga menyn utanför wrappern.
 
När vi lägger menyns koder innan <div id="wrapper">, dvs. utanför wrappern kommer det se ut såhär (alla element skulle varit positionerad lite knepigt utan wrapper), inte riktigt så vi ville ha det - men på god väg.
 
Det vi då gör är att ändra bredden på menyn. 
Istället för att använda oss utav fasta mått i enheten pixel så kommer vi använda oss utav procent, 100% = täcker hela skärmen, beroende på upplösning. 50% = halva skärmen, beroende på upplösning m.m.
 
Men om man vill centrera menyns innehåll, alltså texten? Då skapar man en form av wrapper fast för menyn! Jag brukar kalla den topmenu eller bara top. Såhär bör det se ut: <div id="topmenu"> *menyns koder* </div>. Sedan skapar man ett kodavsnitt i stilmallen som kan se ut någonting såhär, men bör anpassas så den passar just dig:
 

#topmenu {
background: #ccc;
width: 100%;
height: 40px;
margin-bottom: 20px;
}

 

Efter det är det bara att centrera menyns innehåll genom att sätta dess margin-left & margin-right till auto - då kommer den automatiskt lägga sig i mitten.
Det som kan spela roll då är bredden på själva menyn. Den bör inte vara 100% bred utan något som passar för ens egna meny. Något mellan 50-70% brukar ofta fungera, alternativt fasta koder t.ex. 800px.
 
Vill poängtera en gång till att detta går att göra på olika vis, men att sättet ovan är något som jag brukar köra med. Hoppas ni förstår vad jag menar, annars är det bara att fråga. Lycka till!


New in / favoriter

Parfym / Mineralvatten / Puder / Concealer / Ansiktsmask / Schampoo / Torrschampoo
 
Ovan är några saker jag samlat på mig, de mesta kom hem med posten för några dagar sedan medan bland annat schampoot har blivit köpt i efterhand. Tycker det är guld värt att Tresemme finns på en affär som dollar. Avskyr egentligen dollar men när de tar in vettiga saker blir jag glad!
 
Mineralvattnet, pudret och schampoot är verkligen livsnödvändiga! De är helt enkelt grymma. Pudret är kanske lite B, men det fungerar för min del i kombination med kicks egna. 
Jag har verkligen tyckt om parfymen jag fick förut, så tog den största de hade. Men nu i efterhand ångrar jag mig lite haha, börjar ledsna på den lite så ajaj, tråkigt. 100ml lär ju räcka ett tag så kanske får köpa en annan och sedan gå tillbaks till den senare. Hur som helst, dessa ovan är några favoriter. Inte ansiktsmasken, inte testat den utan tog den bara för att jag kunde - testa nya grejjer liksom.


Ny design här! / Bockar av i min bucketlist #6

Som jag längtat efter detta, det var verkligen på tiden att uppdatera designen här. 
Inatt satt jag uppe till cirka 3 och finslipade, försökte klämma fram de som jag tyckt saknas men
orkade till sist inte mer så tänkte äsch - vi kör såhär! Det får bära eller brista.
Guldklimparna i denna design tycker jag är bubblorna under varje inlägg, samt hur de runda figurerna återkommer i sidomenyn och bland kommentarerna.
Headern gör mig däremot osäker även om jag gillade den från början - vad tycker ni? Skrivstilen är jag fundersam på om den passar in i designen eller inte.
 
La alltså in designen imorse typ, som en del kanske förstått, men det krånglade så himla mycket, en del månader ville inte visa sidomenyn till exempel. Fick ta på mig felsökarglasögonen där ett tag, jag satt och flinade för mig själv ärligt talat, när det äntligen fungerade allting! Sedan hade jag inte tid att sitta vid datorn mer så fick göra de sista jobbet nu på kvällen.
 
I och med att bloggen fått sig en ny design har jag bockat av en punkt till i bucketlisten iår! Härligt.
En stor grej återstår dock i designen - att mobilanpassa. Men det kommer så småningom det också, tills vidare visas blogg.se's egna mobilanpassning, skitttråkigt - jag vet! 


Amandas design

Amanda har nu fått sin design, visst är den fin! 
Gillar hela designen, verkligen. Men headern blev extra bra med sneda bilder, blev något som stack ut från det annars raka och enkla liksom. 
 
Vill du också beställa en design eller annat designrelaterat? Kolla då Här eller släng iväg ett meddelande via mitt kontaktformulär!


Sneak peak

Här är en liten sneak peak på min alldeles egna, kommande design. Inte mycket för världen kanske men för mig är det såå roligt. Jag är inte klar på långa vägar men är en bit på väg, så att säga. Sa emot mig själv nu kanske men jag har suttit flera timmar och bara känt mig för och iallafall fått en del klarhet i vad jag skulle vilja ha, och vad jag inte vill ha. 
Arbetar uppifrån och ner nu, så headern och menyn som syns ganska tydligt är spikat nu. Eller jag kanske ändrar mig tio gånger till men jag hoppas att de är så gott som spikade iallafall!
 
Suttit och filat lite på sidan av inläggen och där har jag valt att ha en liten text om mig, en form av presentation. Tycker själv det är viktigt så man direkt får ett humm om vems sida man är på. Hur som helst, självklart har jag nämnt ordet bloggdesign i denna text, vilket gjorde att jag tog fram mitt usb med alla sparade koder och räknade alla designjobb jag gjort åt folk bara för att liksom. Vet ni hur många "kunder" eller personer jag jobbat med? Hela 100st. (!!!!) Eller, 98st (efter idag, skickade iväg koder för några timmar sedan) för att vara exakt. Men antal designer är dock en bit över 100, eftersom jag fått äran att koda åt samma personer flera gånger.
 
Hoppas denna ny design ska röra om i grytan lite, så jag hittar motivationen och inspirationen till att vara aktiv här igen!


Magkänslan

källa: weheartit
 
Idag följde jag magkänslan och åkte hem tidigare än vad jag skulle gjort egentligen. Tanken var att träffa folk men kände att nej, jag måste tagga ner lite. Så fort det blir helg har jag varit ute långt in på natten, även fast jag jobbat dagen därpå, snudd på att pappa klivit upp och startat en ny dag innan jag är hemma. Det har varit lite att jag måste ut, ut, ut, ut, vill inte sitta hemma. Men är så vansinnigt glad nu att jag bad pappa hämta mig, lillkroppen orkade verkligen inte vara kvar där en kväll till. Det blev inte alls så som jag trodde från början och tillsist ville jag inget annat än hem. Har varit ute på sjön, ätit, ätit, ätit och svarat på mejl sedan jag kom hem, känner att jag behövde få vara bara. Sätta upp håret i en fruktansvärt ful toffs, tvätta ansiktet och bara ta det lugnt.
 
Imorgon har jag några saker jag måste, eller bör göra. Såsom koda och plocka ihop här hemma lite. Garderoben har flyttat ut på golvet ungefär, igen. Annars ska jag faktiskt fiska lite och hälsa på farmor en stund. Kommer verkligen göra det söndagar är till för: ta det lugnt och ladda lite inför ny vecka & jobb!


Minisemester

Utsikten jag haft ett tag nu, jättefint!
Nu har jag varit borta i ett par dagar och verkligen bara tagit det lugnt, gjort det jag känt för och kommit hemifrån ett tag. Ätit massa god mat, testat på japansk tvagning under dagen som spenderades på spa, shoppat och ätit ännu mer. Det är verkligen på gott och ont allting: även om det har varit jättebra så var det en lättnad att få komma hem igen. Borta bra men hemma bäst.
 
Saknar stan lite. Och lägenheten. Där gäller egentligen samma sak: det har båda sina för- och nackdelar att vara där liksom här hemma. Här hemma finns disk- och tvättmaskin nära till hands medan det på något vis är skönt att bo själv där, i stan, göra vad jag vill utan att ta hänsyn till någon annan inom samma väggar. Vill jag äta middag mitt i natten så gör jag det, bara för att ta något exempel.
 
Detta sommarlov och denna sommar kommer gå så fort, eller går egentligen redan fort. För fort. Jag jobbar och gör egentligen bara spontana saker när jag är ledig, den här minisemestern som varit nu är det enda inplanerade jag haft för sommaren. När andra frågar om två månader vad jag gjort på sommarlovet är detta det enda roliga jag har att berätta, jobbar ju bara och dricker kaffe hos farmor ibland typ.
 
Kan tycka att sommarlov var roligare förut, även om det är mer välbehövt nu med tanke på allt plugg, iallafall för min del. Förut jobbade typ ingen under somrarna och alla kunde träffas i princip när som helst. Men vi växer ju upp vi också och förr eller senare blir man nästan tvingad till att sommarjobba. Då var det konstigt om man jobbade, nu är det konstigt ifall man inte gör det. Det är lite på gott och ont det där också, man vill ju jobba för att få ihop en liten slant men man måste ju prioritera bort en hel del roligt och försöka få pusslet med kompisar och familj gå ihop ändå när man är ledig.