De senaste dagarna

50mm f/1.8 - close up +10
 
Jag håller på med AM-kort förfullt, har inte framgått här men så är det iallafall och jag är snart klar. Så de senaste dagarna har jag gjort allt praktiskt som man måste göra för att få skriva provet, vilket känns skönt. Dessutom är jag nu komfirmerad, woho. Är inte ett dugg troende så har ingen aning om varför jag gjorde det, kanske på grund av tradition eller för att jag ägnar mycket tid i kyrkan eftersom jag spelar kyrkorgel & piano.
Mina senaste fyra dagar har inneburit en ständig nervositet och pluggande, men så har jag heller aldrig känt mig rastlös - fullt ös!


Designskola: "Namn" osv. i kommentarsrutor

För att ni ska få en förståelse för vad detta är kan ni kolla här:
Det man lägger in kallas placeholders och jag hittade dom bland massa andra html-trix på en sida, tyvärr har jag glömt vad den hette.
 
1. Kugghjulet » Design » Inläggssida (spara inläggsidan i anteckningar eller dylikt ifall något skulle gå snett)
2. Tryck på ctrl/cmd + f och sök på commentform. Det ordet kommer bli grön-/gulmarkerat så sedan är det bara att scrolla och leta, ganska långt ner i kodmallen.
3. Kort efter commentform-taggen finns förhoppningsvis något som ser ut såhär (hittar du inte kan du söka på Namn med ctrl/cmd + f): 


Den koden ska du justera lite. Börja med att ta bort Namn: och lägg sedan till placeholder="Namn" efter maxlenght="255".

Så det ser ut ungefär såhär:

Du kan ändra "Namn" till något annat, t.ex Alias eller Name ifall du vill.

4. Gör samma sak med Epost- rutan, men ändra då Namn till t.ex Mail eller E-post.

5.När det kommer till Url-rutan så finns det redan något ifyllt, och det måste vara kvar för att länkarna som kommentatorerna skriver ska fungera. Så där kan du enbart ta bort överskriften, som i mitt fall var URL/Bloggadress:

6. Sen när du ska ändra i själva kommentarsrutan kan koden se ut såhär och bör finnas nedanför url-koderna:

Här ska du ta bort överskriften Kommentar:, precis som överallt annars, och lägga till placeholder="Kommentar"> innan < /textarea >

Så det ser ut såhär ungefär:


Sen är det klart, lycka till och lämna en kommentar ifall något krånglar!


Som ur en tavla

 
18-55 & 70-300
 
Så otroligt fint väder det varit ute idag, helt magiskt. 


Wanties

Underbara materiella ting. Hur fräna är inte de blåa runda glasögonen..


Favoritbloggar

Minns ni startrailen jag gjorde i höstas/vintras? Tycker det var häftigt så det är något jag definitivt måste göra om! Vill du veta hur man gör kan du kolla här
 
Just nu har jag ingen blogg jag känner mig sådär beroende av, som jag längtar efter att få läsa nya inlägg av. Kanske på grund av att jag haft andra saker att göra än att läsa bloggar eller för att det inte kommit upp några bloggar som jag tycker är läsvärda. För drygt ett år sen läste jag ett 30-tal bloggar varje dag, det var roligt och jag saknar det litegrann.
 
Därför frågar jag er,
Har ni några favoritbloggar som ni vill dela med er av?


7 tips för bättre inlägg i din blogg

Inläggen är ju A & O i en blogg eftersom de är de mest centrala.
 
1. Korrekt språk & skrivregler
Finns det något mer störande än när folk inte kan stava eller särskriver? Är du osäker på något ord så googla hur det stavas innan du publicerar inlägget. De som läser ska inte behöva gissa sig fram till vad som står. Andra saker som är viktiga här är punkt, stor bokstav och styckesindelning. Inlägg som är en enda röra utan mellanrum är inte speciellt roligt, inte heller de utan punkt och storbokstav. Visserligen gör det inget om det handlar om en liten text, men i stora textflöden underlättar det verkligen läsningen.
 
2. Bilder
Bilder är viktiga, det får läsaren att fokusera på något annat än text och ska jag vara ärlig så är det ofta jag endast kollar på bilderna i en blogg, om jag hittar något intressant börjar jag sedan läsa inläggen.
Att välja rätt bilder till inlägg är svårt, det ska gärna vara något som hör ihop med texten i inlägget eller rubriken. Den punkten vet jag att många misslyckas på, även jag.
Har du ett flertal bilder i ett inlägg bör du tänka på vilken du lägger först! När du delar din blogg via facebook eller bloglovin' så kommer första bilden va nästintill avgörande om någon kommer gå in och läsa inlägget eller inte. 
 
3. Skriv på ett moget sätt
Detta är ingenting man kan kräva eftersom alla är olika. Dock är det oftast roligare om du är seriös och inte använder "alltsååå, lixsom, shit, HAHhhhhah, omg"- språket men låt ändå din personlighet lysa lite igenom dina inlägg. Utan personlighet blir det lätt platt och det kommer kännas som du skriver för en tidning eller dylikt.
Det är alltså en balansgång där lagom mycket personlighet är bäst.
 
4. Bra rubrik
Även fast rubrikfältet (där man kan skriva rubrik) är längst upp betyder det inte att du behöver skriva det först. Det blir oftast bäst om du skriver rubriken sist istället eftersom du då vet vad inlägget verkligen innehåller och kan därefter komma på en rubrik som sammanfattar allt. Fiffiga rubriker lockar läsare - men det innebär absolut inte att du ska skriva en rubrik som inte alls stämmer överens med inlägget.
Vad hade hänt ifall jag valt en rubrik som "Bättre inlägg", hade det lockat dig till att läsa mer än med rubriken "7 tips för bättre inlägg i din blogg" ? 
 
5. Innehåll
Att inlägget har en röd tråd är viktigt, annars blir det kaos och rörigt. Jag själv försöker även tänka på vem jag skriver till och inte heller "svamla" för mycket. Oftast väljer jag att inte blogga alls istället för att lägga upp massor av vardagsinlägg. Vardagsinlägg handlar ju ofta om vad man gjort under dagen, vilka man umgåtts med, om det hände något kul och sådär. Det är oftast enbart bekanta som tycker det är kul så har man läsare som man inte känner kanske man ibland bör skriva sådant som blir omtyckt av andra också.
 
6. Typsnitt & färg
Detta förbättrar hela din blogg! Även fast Impact eller Comic Sans MS kan se häftiga ut i vissa sammanhang så hör dom definitivt inte ihop med långa texter. Välj istället något lättläst såsom Arial, Calibri eller Verdana i en storlek som man utan svårigheter kan läsa. Gärna i någon färg som är i kontrast mot bakgrunden, men helst inte ljusblått/chockrosa text - starkt och jobbigt för ögat.
 
7. Förhandsgranska
Innan du publicerar ett inlägg så förhandsgranska minst en gång för att kolla att allt ser snyggt ut. Du kan till exempel kolla så att det inte hamnar enbart ett ord på en rad i slutet av styckesindelningar, läsa igenom inlägget några gånger, leta efter felstavningar och saker som kanske bör förtydligas.
 
Nu har du 7 saker du kan tänka på när du skriver inlägg nästa gång för att dom ska bli bättre, så sätt igång och skriv! 
 
Har du andra tips som du vill dela med dig? Lämna en kommentar!