Designskola: Hur man enkelt gör ett färgschema

Vad är ett färgschema och varför ska man använda det?
Ett färgschema är ett par färger (max 5) som man i förväg bestämt att man vill använda i en design eller annat. Det underlättar rätt mycket när man satt ihop ett färgschema innan man börjar med designen; man vet vilka färger som passar ihop redan och man slipper sedan fundera "vilken färg ska jag välja här då?". Det finns ändå över 10 miljoner nyanser att välja mellan. Genom att sätta färgerna man valt bredvid varandra såsom jag gjort nedan, slipper man hålla alla färgkoder (#b2b88f t.ex) i huvudet. Istället tar man en pipett i photoshop eller paint exempelvis, och kollar vilken färgkod färgen i fråga har.
 
Här nedan är färgschemat jag gjorde till min nuvarande design. Jag valde att ha de mesta i grått men detaljer i blått. Ni ser även vad jag menar med att sätta färgerna bredvid varandra.
Från vänster: #3c3c3c, #c5c5c5, #f8f8f8, #7fade4
 
 
Istället för att ha massa olika, slumpvist valda färger, såsom det extrema färgschemat jag skrapat ihop nedanför..
..så bör man träna upp ögat för vilka färger som passar tillsammans. "Chockrosa" och brunt är ingen höjdare, enligt mig - men smaken är ju olika såklart och man måste testa för att bilda sin egna uppfattning om detta.
 
Hur vet man vilka färger som passar ihop?
Istället för att sitta med en färgväljare helt slumpvist och testa sig fram i år och dar så kan man fuska hur enkelt som helst!
Leta fram en bild ni tycker är behaglig för ögat och fin. Behaglig för ögat = inte för många eller för skrikiga färger.
Sådanna bilder kan ni hitta i we♥it t.ex. Sedan är det bara att sitta med en pipett och plocka ut både mörka och ljusa färger man tycker är fina och testa sig fram. Ett tips är att lägga färgerna bredvid varandra, som jag gjort ovan, för att enkelt avgöra om de passar ihop eller inte. Max 5 färger blir bäst.
 
Några färgscheman och dess färgkoder, feel free to use.
 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback