En förkärlek till bleka bilder

Det är något speciellt med bleka, ibland lite grådaskiga bilder. Helt otroligt vad jag tycker om sådanna bilder
 
Påsklovet börjar ta slut nu, imorgon börjar skolan igen efter ett soligt och härligt påsklov på alla vis!
Ska koda litegrann och sedan ska jag sätta mig ute i solen och försöka få lite färg, vilket inte brukar vara särskilt lätt för min del då jag mest blir röd och bränner mig hur lätt som helst. 
 
Ha en bra söndag allihopa!


Glad påsk!

När ska man säga glad påsk egentligen? God jul säger man ju på julafton, så tänkte att glad påsk kanske man säger på påskafton. Ja, jag har ingen aning alls! Firar inte påsk särskilt mycket mer än att det äts en himla massa godis och plockas fram något slags påskpynt.
 
The big question: När ska man säga glad påsk?


Hög kontrast

 
Min lillasysters öga. Hanna, hon är så underbar. 
 
Fick ta kort på hennes öga när vi var i fjällen för ett tag sen och även fast jag tagit kort på minst 100 ögon så är jag lika fashinerad av hur olika iris kan se ut från person till person, fortfarande. Hannas går i cirklar, som om ögat bestod av olika skikt eller lager. Ögon är ju verkligen hur fräna som helst!


Designskola: Hur man enkelt gör ett färgschema

Vad är ett färgschema och varför ska man använda det?
Ett färgschema är ett par färger (max 5) som man i förväg bestämt att man vill använda i en design eller annat. Det underlättar rätt mycket när man satt ihop ett färgschema innan man börjar med designen; man vet vilka färger som passar ihop redan och man slipper sedan fundera "vilken färg ska jag välja här då?". Det finns ändå över 10 miljoner nyanser att välja mellan. Genom att sätta färgerna man valt bredvid varandra såsom jag gjort nedan, slipper man hålla alla färgkoder (#b2b88f t.ex) i huvudet. Istället tar man en pipett i photoshop eller paint exempelvis, och kollar vilken färgkod färgen i fråga har.
 
Här nedan är färgschemat jag gjorde till min nuvarande design. Jag valde att ha de mesta i grått men detaljer i blått. Ni ser även vad jag menar med att sätta färgerna bredvid varandra.
Från vänster: #3c3c3c, #c5c5c5, #f8f8f8, #7fade4
 
 
Istället för att ha massa olika, slumpvist valda färger, såsom det extrema färgschemat jag skrapat ihop nedanför..
..så bör man träna upp ögat för vilka färger som passar tillsammans. "Chockrosa" och brunt är ingen höjdare, enligt mig - men smaken är ju olika såklart och man måste testa för att bilda sin egna uppfattning om detta.
 
Hur vet man vilka färger som passar ihop?
Istället för att sitta med en färgväljare helt slumpvist och testa sig fram i år och dar så kan man fuska hur enkelt som helst!
Leta fram en bild ni tycker är behaglig för ögat och fin. Behaglig för ögat = inte för många eller för skrikiga färger.
Sådanna bilder kan ni hitta i we♥it t.ex. Sedan är det bara att sitta med en pipett och plocka ut både mörka och ljusa färger man tycker är fina och testa sig fram. Ett tips är att lägga färgerna bredvid varandra, som jag gjort ovan, för att enkelt avgöra om de passar ihop eller inte. Max 5 färger blir bäst.
 
Några färgscheman och dess färgkoder, feel free to use.
 


Sooner or later

Sooner or later - Adrian Lux, den går på repeat hos mig nu. Perfekt musik för att redigera bilder och dylikt, man kommer in ett bra flow med den låten strömmande ur högtalarna. greatness


Inspiration

källa: we♥it
 
Har haft tre prov idag, ett historiaprov och två i matte. För mycket.
Lyssnar på underbara Lana Del Rey och inspireras massor. Hon är bäst, fränast och sätter ord på alla känslor som finns.


Close-up filter

50mm f/1.8 (close up +10 på bild 1, 2, 4 & 5)
 
Jag fyllde 15 år igår och en av sakerna jag fick var fyra close- up filter, +1, +2, +4 och +10. Jag antog att de skulle fungera som förstoringsglas och att man på så sätt kom närmre motivet men imorse när jag provade filtrena upptäckte jag att det inte var så.
 
Det huvudsakliga syftet med close- up filter är inte att man ska förlänga brännvidden, som jag trodde. Och för att överhuvudtaget kunna få fokus på något så måste man vara sjukt nära motivet i fråga så att fotografera insekter, t.ex bin eller getingar, kanske inte är det optimala. Annars var det en häftig och annorlunda känsla att kunna befinna sig så nära motivet och ändå kunna fokusera, närgränsen blir alltså fantastisk!


Work in progress

Skulle ha publicerats tidigare idag
Så ser det ut hos mig just nu; kollegeblocket med massa anteckningar, telefonen och musik som det går bra att jobba till. Självklart sitter jag och kodar och jobbar med beställningar.
 
Musik är viktigt tycker jag, det är det viktigaste av allt förutom just datorn då. Utan musik skulle jag garanterat sitta och prata med mig själv, haha. Tycker inte om när det är tyst utan de ska bullra och låta lite runtom mig när jag ska jobba med något. Musiken inspirerar och motiverar mig väldigt mycket, lyssnar jag på hårdrock så är inte mina alster så himla vackra och puttinuttiga efteråt men jag blir motiverad. Det är någon slags balansgång dedär, så de är inte bara att koda utan de hänger på massa andra saker också, såsom musik.
 
Nu ska jag sluta babbla på och fortsätta koda lite designer!


Konsekvenserna av att ibland vara lite off

Två av de senaste bilderna från min instagram, @lisaronnberg.
 
Så nu sitter jag här, med tiotals obesvarade mail, en klump i magen och massa "obloggade" dagar. Men sådant händer ibland och det är nog varken första eller sista gången. Jag vill ju såklart vara den snabbaste som finns på att svara på mail och funderingar som ni har men ibland orkar jag inte vara ständigt klistrad framför mailen och bloggen. 
 
Planerna inför kvällen blir att städa lite, ta igen en del av de jag skjutit åt sidan de senaste dagarna och träffa en av de bästa!