Bloggutmaning365

Jag hittade denna hos liie.se, tycker det var en helt grym idé. Man utgår från en lista med 53 ämnen, ett ämne för varje vecka med (oftast) sju små frågor, en för varje dag. 
 
Kommer verkligen försöka genomföra utmaningen men vissa teman passar inte riktigt in på mig och inte vissa frågor heller, så kommer hoppa över de jag inte har något att säga om. T.ex som vecka 50, alkohol. Är 14 år så har inte direkt något att komma med där. Än så länge verkar dehär kul, så jag kör på så länge det går, allt börjar 1 januari! :)
 
Vill du också vara med ? Anmäl dig då HÄR hos liie.se, där finns hela utmaningen, information och en hel del annat. Allt är väldigt välgjort och det syns att hon jobbat hårt. Ju fler som är med desto roligare blir det! 


Julafton 2013

Detta skulle egentligen varit uppe i tisdags, på julafton såklart. Men pga tidsbrist så blir det såhär, bättre sent än aldrig! 
 
 
 


Ändra header i de "nya" koderna

I samma veva som blogg.se gjorde en mer seriös grej av designeditorn så ändrades koderna, för att dom ska anpassas utifrån designeditorn. Förstår ni ? Är man inte pro- medlem så går det i många teman (kanske t.o.m alla) inte att ändra header via designeditorn. Men det går med hjälp av stilmallen, man gör ungefär på samma sätt som förut.
 
Man gör helt enkelt en header, som är exakt den storlek man vill att den sedan ska vara i på bloggen. T.ex 800px bred och 335px hög, det kan man göra i paint, photoshop eller annat bildbehandlingsprogram. Sedan laddar man upp bilden på blogg.se, Arkiv » Bilder. Kopiera url'en (länken) som tillhör fullstorlek och klistra in den i en ny flik, förslagsvis.
 
I stilmallen finns det oftast ett headerstycke som kan se ut ungefär såhär : (taget från temat Bokeh)
 

#header {
background-image: {{options.image.header.urlsrc}};
background-position: center center;
background-repeat: no-repeat;
height: 355px;
}

 
Kolla efter ett liknande stycke i din stilmall!
Nu ska man ersätta det jag fetstiltat, alltså {{options.image.header.urlsrc}}; till url(här ska url'en till din header vara);. Mellan paranteserna är det alltså meningen att en bildurl ska vara så klistra in den där. Förhandsgranska och spara! :)
 
Ex. på hur det kan se ut:
 

#header {
background-image: url(https://cdn3.cdnme.se/3398317/7-3/1k_5277c59ae087c3062d5b6073.png);
background-position: center center;
background-repeat: no-repeat;
height: 355px;
}

 


Koppla ihop din blogg med Bloglovin'

Bloglovin' är ett väldigt bra verktyg tycker jag, både för bloggaren och för läsarna. Nu tänkte jag förklara hur man kopplar ihop sin blogg med bloglovin så ens läsare kan börja följa ens blogg!
1. Skapa ett konto om du inte redan har ett & logga in. Sen trycker du på den där lilla ikonen bredvid där man kan söka efter bloggar. Då kommer en lista ner med en mängd alternativ men du ska gå till Your blog.
 
 
2. Nu kommer du till en sida som ser ut ungefär så ↑. Då ska du trycka på Den blåa knappen, Claim blog. Det innebär att du kan ta kontroll över din blogg, se hur många följare du har osv.
 
 
3. Nu kommer en sån ruta som är på bilden komma upp. Du gör precis som det står, du ska kopiera koden till ett nytt inlägg och publicera det men gör det i en ny flik så du fortfarande har bloglovin öppet! När du ser att inlägget är uppe på bloggen trycker du på Claim blog som är nedanför rutan med kod. Om du vill kan du sen ta bort inlägget med koden.
 
Inte svårare än så ! :)
 


Winter wonderland

Hoppas verkligen snön håller sig kvar nu.. Tycker det är dödsmysigt med den vita snön!


Endast 3 inlägg visas på bloggen ?

OBS! Detta är inte säkert att det fungerar längre, HÄR har jag skrivit ett nytt inlägg om detta.
Det verkar som många har problem med det så tänkte att jag kan förklara detta en gång för alla ! 
 
Varför har så många problem med detta och vad är det egentliga problemet?
Jo, när man skapar en blogg får man välja ett tema som grund. Väljer man inte ett tema då utan väljer att göra det längre fram så får man temat silentium som grund - oavsett om man vill eller inte - det är standardtemat, vad jag märkt. Eller så kanske man väljer silentium själv för att det är ett stilrent och ljust tema.(?) 
 
Temat silentium må vara ett ljust och kanske populärt tema men det har sina nackdelar.
{% entry in entries [:siffra] %} - så ser kodstycket ut där man ändrar antal inlägg som ska visas på startsidan. Har man temat silentium så fungerar inte det kodstycket oavsett om man skriver dit 100 eller 0 som siffra. Temat är förinställt på att visa 3 inlägg. Inte 4, inte 5, inte 11 utan 3 inlägg, punkt.
 
Vad kan jag göra åt det?
Byt tema som *grund.  Detta betyder INTE att man måste göra en helt ny design eller så, utan kopiera alla htmlkoder och stilmallen och klistra in i ett worddokument vardera, eller vilket textprogram som helst under tiden så har man sin design i tryggt förvar.
 
Nu, byt till vilket tema som helst huvudsaken det inte är silentium eftersom målet var att råda bot på problemet med 3 inlägg. Kugghjulet » design » byt tema och bläddra ner så hittar du några gratis teman.
Jag har testat några teman där jag garanterar att just det problemet inte finns på; Dusty Rose, Happy Blue, Plenitude och Basic.
 
...Om det inte fungerar då?
Testa med ett annat tema och var lite envis! Syns fortfarande bara tre inlägg? Då kan det helt enkelt vara så att de ligger ett fenomen i det hela, "never-ending-scroll". Bläddra då ner tills alla inlägg tar slut och vänta ½ sek, då dyker några fler inlägg upp.
 
Lycka till !
 
*Grundtemat är ett tema som ni har i bakgrunden men som inte behöver synas. Lägger ni in koder som inte har något med grundtemat att göra alls så syns grundtemat inte, men det finns fortfarande där i bakgrunden. 


Sofie's design

Så, då var hennes design klar. Kika på den live Här!
 
Hennes blogg är lite annorlunda, men intressant. Den riktar sig mot de som är lite sugna på att åka till Kroatien. Jag har aldrig varit utomlands, så har ingen aning om hur saker och ting går till så jag tycker det är lite roligt att läsa ! 
 
Vill du också beställa ? Klicka då Här så hittar du all information du kan tänkas behöva.


Anonyma kommentarer & svar på vanliga kommentarer

Jag hatar anonymitet bland mina kommentarer, dom är aldrig speciellt roliga då det finns en anledning bakom alltihop. De anonyma kommentarerna blir fler och fler. Ser ett samband mellan dessa kommentarer såklart, jag är inte blåögd. 
 
Anonyma kommentarer handlar självklart om ifall jag kan visa saker och ting för att ni vill visa er finfina kunskap om css&html i eran blogg, när ni egentligen klippt och klistrat med mina kunskaper (1). Eller att mina koder jag serverar på ett silverfat till er inte funkar och att det är mitt fel (2), kort sagt.
 
1. Jag älskar att göra tutorials om saker, vill att ni ska lyckas! Varför skulle jag annars lägga ner tid på att förklara ? Men ni måste lära er att våga prova er fram, det är så man blir självlärd. Det fungerar att klippa och klistra i ungefär en halv design - sen måste ni lära er att fixa saker själva. Hur ska ni kunna fixa en design när ni inte förstår innebörden av era koder?
 
2. Mina koder fungerar visst - jag har själv använt dom felfritt. Inträffar det för er så bör ni först kolla själv och se om ni gjort något fel och läsa instruktioen igen (= testar själv » utvecklas). Hittar ni inget fel ? Säg till, men länka din blogg för guds skull så jag har en chans att hjälpa dig. Sen kan det självklart vara så att mina koder är felkodade, även jag gör fel, men lämnar du en länk så har jag även där en chans att rätta till det.
 

Bortsett från en del sura uttryck har jag fått det jag ville ha sagt med detta inlägg. 
Sen vill jag även passa på att tacka för de fina kommentarerna jag får om allt möjligt, de är så himla motiverande!
Även ett tack till alla andra kommentarer! 
 
 
 


outside christmas lights

Tänk att det snart är jul, så himla mysigt ! Det är 17 dagar kvar bara. Men sedan, när allt julstök och julen är över så är allt tillbaks till de gamla tråkiga och vanliga, visserligen blir det ett nytt år, 2014, men nyårsafton är ändå inte samma som julafton.
 
Är helt slut så tänker nog gå och lägga mig snart, usch också.


Recept: Chokladdoppade mandelklubbor

Fick en fråga på hur man gör dessa klubbor som är på bilden, så tänkte visa. Det var mamma som gjorde dom och hon säger att dom var väldigt enkla att göra. Jag tycker dom är supergoda! 
 
De blir ca 20 st och det som behövs är:
1 apelsin
200g mandelmassa
200g mörk eller vit bakchoklad
20 träspett
Något att garnera med, t.ex strössel
 
1. Sköljd apselsinen och riv skalet fint och blanda ihop det med mandelmassan.
2. Rulla bullar av mandelmassan och lägg på en tallrik.
3. Smält chokladen i vattenbad, alternativt förstiktigt i micron.
4. Tryck i ett spett i varje boll. Doppa sedan hela bollen i chokladen försiktigt och låt den rinna av så det inte blir alldeles kladdigt.
5. Garnera med t.ex strössel. Låt dom sedan stelna i kylen.
 
KLART. :)
 


Första advent

1 december
Det är nu julen börjar närma sig alltså, vilket utmärker sig på flera olika sätt; julpyntet och uteattiraljer börjar komma fram, man får börja öppna olika kalendrar, i mitt fall en body shop kalender, man tänder adventsljus, den årliga julkalendern börjar, julskinka & annan typisk julmat dyker upp i affärerna och julklappssnack hör man lite då och då. Allt med december är verkligen hur mysigt som helst !
 
Idag har jag gjort en hel del, bl.a spelat massa klockspel på en adventsgudstjänst och sålt lotter på julskyltningen. Frusit som en tok och stressat som en tok men i slutändan har jag lyckats, faktiskt.